Icli köfte met gehaktvulling

Recept voor ca. 25 stuks 

🕑 2 uur bereiden

🕑 30 min bakken


    Gehaktvulling:
☼ 50 g roomboter
☼ 3 kleine uien (gesnipperd)
☼ 250 g rundergehakt
☼ 1 klein bosje peterselie (fijngesneden) 
☼ 1 volle el salca (peperpuree)
Chili vlokken  
☼ Paprikapoeder & komijnpoeder
☼ Zout en peper

    Deeg:

☼ 480 g fijne bulgur (verkrijgbaar in Turkse supermarkten onder de naam ince köftelik bulgur)
☼ 150 g griesmeel
☼ 720 ml kokend water
☼ 150 g bloem
☼ 1 ei
☼ 1 volle el salca (peperpuree)
☼ Chili vlokken
☼ Zout & peper

    Gehakt:

  • Rul het gehakt een paar minuten in eigen vocht.
  • Voeg de boter, peperpuree en gesnipperde ui toe. 
  • Strooi de kruiden over het gehakt en bak dit een paar minuten mee.
  • Zet het vuur uit en voeg de peterselie toe. Laat het gehakt helemaal afkoelen.

    Deeg:

  • Doe de bulgur en griesmeel in een grote kom en giet het kokende water er overheen. Sluit de kom af met een passende deksel en laat een half uurtje wellen.
  • Voeg de bloem, het ei, de peperpuree en de kruiden toe. Kneed het een kwartier lang tot er een samenhangend, plakkerig deeg ontstaat.
  • Verdeel het bulgur-mengsel in gelijke balletjes ter grootte van een flinke ping-pong bal.
  • Maak met je duim een gat in het midden van het balletje. Maak een cirkelvormige beweging om het gat te vergroten en de wanden te verdunnen. Doe dit heel voorzichtig want er onstaan al gauw scheurtjes in het deeg. 
  • Vul de ovaalvormige köfte met gehakt en maak het dicht. Kneed en rol de icli köfte tot gewenste vorm. (Een eenvoudigere optie: druk een stuk deeg plat, leg er gehakt op, vouw de zijkanten naar binnen en maak het dicht).
  • Leg de gevulde icli köftes minimaal een half uurtje in de koelkast voordat je ze gaat bakken. Dit voorkomt dat ze uit elkaar vallen tijdens het bakken.
  • Zet ondertussen een pan vol zonnebloemolie op het vuur en wacht tot de olie heet is.
  • Leg de köftes in de olie en bak ze ongeveer 5 tot 10 minuten. De icli köftes zijn klaar als ze een goudbruine kleur hebben.
  • Wil je een gezondere variant? Kies er dan voor om de icli kofte te koken in water.
  • Leg voordat je het deeg gaat vormen een kommetje water opzij. Maak tussendoor je handen steeds nat zodat het vormen makkelijker gaat.
  • Te veel icli köfte gemaakt? Geen probleem, je kunt ze, ongebakken, invriezen!