Versgebakken speltbolletjes 

Recept voor +/- 11 kleine bolletjes

🕑 2 - 2.5 uur


Ingrediënten:

⤷ 700 g volkoren speltmeel + extra meel om te bestuiven

10 g fijn zeezout

1 zakje instantgist (7 g)

25 g boter, gesmolten

1 el honing

Ca. 500 ml lauw water

 

Verder nodig:

Bakplaat

Bakpapier

⤷ Beslag

 

Bereidingswijze:

1. Meel mengen

  • Doe het speltmeel en zout in een grote beslagkom en meng het goed door elkaar   met je handen. Meng de gist erdoor en maak met je handen een kuiltje in het midden.

2. Deeg maken

  • Doe de gesmolten boter en honing in het kuiltje. Voeg het water toe en meng alles goed door elkaar met je handen, tot er een zacht (niet-plakkerig) deeg ontstaat. Als het deeg nog droog aanvoelt kun je eetlepel voor eetlepel extra water toevoegen. Als het meel juist plakkerig is kun je wat extra meel toevoegen. Kneed de boel nog even goed door elkaar en vorm er een bol van. Laat de bol 5 minuten in de kom zitten zodat het meel al het vocht kan opnemen. Let op: het deeg moet zacht zijn, maar niet plakkerig. Voeg indien nodig nog wat meel of water toe.

3. Kneden en rijzen

  • Bestuif je handen en het werkblad waar je op gaat kneden met meel. Leg het deeg op het werkblad en kneed het geheel 15 minuten lang met je handen. Het deeg voelt nu als het goed is erg elastisch en soepel aan. Maak een grote bol van het deeg en doe deze terug in je beslagkom. Dek de kom af met een passend deksel of met plasticfolie. Laat het deeg 1 uur lang rijzen op kamertemperatuur; het deeg is na die tijd in volume verdubbeld.

4. Het deeg vormen

  •  Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. In de tijd dat de oven bezig is met voorverwarmen gaan we het deeg vormen. Zelf heb ik ervoor gekozen om het deeg m.b.v. een deegschraper te verdelen in 11 gelijke bolletjes. Verdeel de bolletjes over de bakplaat en laat genoeg afstand tussen de broodjes. 
  •  Tip voor een crunchy bite: smeer de bolletjes in met wat water en besprenkel ze met zaden en pitten. 

5. Bakken

  • Bak de broodjes in 30 tot 35 minuten gaar. Wil je de broodjes achteraf invriezen? Laat het dan volledig afkoelen.

Enjoy! 🍞